Ο Παναγιώτης είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος, γεμάτος καλοσύνη, κάτι που κάποιος μπορεί να κατανοήσει από τα πρώτα λεπτά της γνωριμίας του μαζί του. Βρεθήκαμε στη φωτεινή Creperie του στο κέντρο της Κακοπετριάς, στην κοίτη του ποταμού Καρκώτη. Η ονομασία της δεν μπορούσε να είναι άλλη από “Colours Creperie“. Χρώματα.
Όπως μας εξήγησε, η τοποθεσία του μαγαζίου του είναι ακριβώς πάνω από το σημείο που ανταμώνουν οι παραπόταμοι Καρκώτης και Γαρίλλης. Λίγο πιο πέρα, βλέπεις τις πάπιες να βολτάρουν και να διασχίζουν την νέα ξύλινη γέφυρα.
Η Creperie σερβίρει διάφορα εδέσματα και γλυκά, καθώς και καφέδες και άλλα “ψαγμένα” ροφήματα. Και ο Παναγιώτης, είναι πάντα έτοιμος να καλοδεχτεί τους πελάτες του. Αγαπά τον τόπο του και τους ανθρώπους, επέστρεψε πίσω και άνοιξε μια μικρή επιχείρηση, δίνοντας φυσικά το στίγμα του σε αυτήν.
Και όντως, ο χώρος έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά και σου αφήνει ένα φιλόξενο άρωμα. Θα αναγνωρίσεις το μαγαζί, όπως και τον Παναγιώτη. Τώρα μάλιστα που ανοίγει ο καιρός, ο Παναγιώτης “ανοίγει” τον εξωτερικό χώρο πιο κάτω, στην κοίτη του ποταμού. Τοποθετεί εκεί τραπεζοκαθίσματα, με χρώματα και αρώματα της φύσης. Αξίζει η επίσκεψη. Και φυσικά, ο Παναγιώτης έχει πράγματα να σας πει.
Διαβάστε τη συνένετυξη και δείτε το πολύ όμορφο υλικό που ανεβάζει ο Παναγιώτης στα Social Media πατώντας ΕΔΩ.
Καταρχάς, ποιος είναι ο Παναγιώτης;
Είμαι ένας άνθρωπος με πολύ θετική ενέργεια, που προσπαθώ κάθε μέρα να τη διαδώσω σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής. Αυτή την εικόνα και αυτή την αίσθηση θέλω να πιστεύω πως δίνω και στο μαγαζί μου.
Πώς αποφάσισες να επιστρέψεις από την πόλη στο χωριό σου και να ανοίξεις επιχείρηση εστίασης στην Κακοπετριά;
Δούλευα σε γνωστή αλυσίδα κρεπερί στη Λευκωσία και επειδή έβλεπα ότι δεν υπήρχε κάποια καλή προοπτική περαιτέρω ανέλιξής μου, αποφάσισα να πάρω το ρίσκο και τη ζωή μου στα χέρια μου και να ανοίξω ένα δικό μου καφέ/κρεπερί. Ενημέρωσα το τότε αφεντικό μου για την απόφασή μου και μου είπε με πολύ όμορφο τρόπο να προχωρήσω με τα όνειρά μου. Και πέτυχε! Ήρθα στο χωριό μου και άνοιξα το δικό μου μαγαζί, με rustic style. Δηλαδή, ένα μαγαζί με ζεστά και φυσικά χρώματα, φυσικά υλικά και vintage διακόσμηση. Συνδυάζει εν πολλοίς την τοπική αισθητική με μια πιο μοντέρνα και ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Πώς είναι να είσαι ένας νεαρός επιχειρηματίας σε ένα χωριό, το οποίο ωστόσο αποτελεί και ορεινό θέρετρο; Δουλεύεις με ντόπιους ή με τουρίστες;
Είναι όμορφο συναίσθημα να ξυπνάς και να πηγαίνεις στην εργασία σου με τα πόδια, να καλημερίζεις τον κόσμο, αλλά και να τους προσφέρεις γλυκές απολαύσεις. Πρέπει όμως να αλλάξουν κάποια πράγματα στο χωριό, να εκσυγχρονιστεί, να αξιοποιηθούν περισσότεροι οι νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες. Δουλεύω και με ντόπιους, αλλά και με τουρίστες από όλες τις άκρες της γης. Είμαι στον τόπο μου, αλλά έχω επαφές με όλο τον κόσμο. Αυτό θεωρώ πως με εξελίσσει και δεν με αφήνει να πλήττω. Το Τρόοδος είναι το μοναδικό ψηλό βουνό στην Κύπρο και είναι πολύ κοντά στην Κακοπετριά. Από όπου και να κοιτάξεις στο νησί το βλέπεις.
Πώς η προσωπικότητά σου επηρέασε το μαγαζί;
Είμαι άνθρωπος που αγαπώ την τέχνη και τους καλλιτέχνες. Προσπαθώ να βρω όσο πιο πολλούς καλλιτέχνες, να τους βοηθήσω και να έχω ένα καλύτερο αισθητικό και διακοσμητικό αποτέλεσμα για το μαγαζί μου. Είμαι creative άνθρωπος, προσπαθώ να βελτιώνω την εικόνα μου και γενικότερα τους γύρω μου. Αν κερδίσει ο γύρω σου, κερδίζεις κι εσύ. Πάντα βλέπω τη γενική εικόνα. Στο μαγαζί φοράω πάντα μπλούζες με συγκεκριμένα μηνύματα για την αποδοχή και τη διαφορετικότητα. Όλοι είμαστε ίσοι, αν και διαφορετικοί.
Έχουμε προσέξει ότι έχεις κάνει κάποιες ιδιαίτερες αισθητικές επεμβάσεις τόσο στον εσωτερικό χώρο, όσο και στην εξωτερική αυλή; Η οποία ομολογουμένως είναι ξεχωριστή, στην κοίτη του ποταμιού.
Στο χωριό μας πρέπει να δείξουμε και να διδάξουμε στις νέες γενιές τις παλιές μας παραδόσεις, γι’ αυτό και έχω πολλές αντίκες στο εσωτερικό του μαγαζιού μου. Όσο για την εξωτερική αυλή, προσπάθησα να την εμπλουτίσω με τα χρώματα της φύσης, με διάφορα φυτά και δένδρα. Φυσικά η φύση είναι ήδη παντού, καθώς είναι στη κοίτη του ποταμιού. Επιπρόσθετα, τοποθέτησα και διάφορες εικόνες με προσωπικότητες γυναικών. Στην εξέδρα της εισόδου έχω τη καρδιά των χρωμάτων, όπως την ονόμασα. Κάθε χρώμα είναι και ένα γλυκό του κουταλιού, άρα και ένα νέο χρώμα από την παλέτα και την καρδιά των χρωμάτων.
Μάθαμε ότι έχεις μια ιδιαίτερη αγάπη στην τοπική ιστορία. Πες μας γι’ αυτό. Το αξιοποιείς στην καθημερινή σου επαφή με τους πελάτες;
Μπορώ να πω ότι κάθε μέρα είμαι περισσότερο ξεναγός παρά να εργάζομαι στην εστίαση. Κάθε μέρα συνομιλώ με τους τουρίστες και αναφέρομαι στην τοπική ιστορία. Π.χ., ότι στην Κακοπετριά υπήρχε πολιτισμός από το 500 π.Χ. Ότι το 1450 κτίστηκε η παλιά Κακοπετριά εν μέσω της Φραγκοκρατίας ή ότι το 1918 ξεκίνησε η Κακοπετριά να παίρνει το νέο της χαρακτήρα. Επίσης, ως άνθρωπος που δουλεύω στην εστίαση, αναφέρομαι στις τοπικές μας γευστικές παραδόσεις, όπως στο τοπικό μας πιάτο, «τα Ππαντζιάρκα με το χοιρινό και αρτισιά, το κίμινο». Αυτό είναι ένα πιάτο που το βρίσκεις μόνο στο χωριό μας.
Γνωρίζουμε ότι ασχολείσαι με πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κακοπετριά. Γιατί το κάνεις αυτό; Τι θεωρείς ότι χρειάζεται να γίνει στο χωριό για να ευνοήσει τους νέους επιχειρηματίες και την επιστροφή των νεών στο χωριό τους;
Ναι, το κάνω για να συμβάλλουμε όλοι προς μια υγιή και σύγχρονη κατεύθυνση. Θέλουμε πιο πολλές επιχειρήσεις με νέους επιχειρηματίες, όχι όμως αλυσίδες. Δεν θέλουμε να χαλάσει το σύνολο ούτε η τοπική μας ταυτότητα. Πρέπει επίσης να αλλάξουν οι πολεοδομικές ζώνες, να δοθεί η ευκαιρία σε νεαρά ζευγάρια και νέους άνθρωπους να κτίσουν στο χωριό. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη την ισορροπία ανάμεσα στους ανθρώπους και τη φύση, το δάσος μας. Να είμαστε καινοτόμοι, όπως το να εκμεταλλευτούμε το ποτάμι που τρέχει καθημερινά, βγάζοντας υδροηλεκτρική ενέργεια. Σκοπός να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενεές.