Η Άντρια Ευθυμίου από το Ακάκι και μαθήτρια του Περιφερειακού Λυκείου Παλαιομετόχου, είναι μία από τις πρώτες των πρώτων στις Παγκύπριες Εξετάσεις, με καθαρό 20!
Ρεπορτάζ/Συνέντευξη: Γιώργος Τάττης
Η Εφημερίδα Δυτικής Λευκωσίας επικοινώνησε με την Άντρια, θέτοντάς τις κάποια ερωτήματα που δεν έχουν να κάνουν τόσο με την ακαδημαϊκή της επιτυχία, αλλά με τις δυνατότητες και τους ενδεχόμενους περιορισμούς που έχει ένας μαθητής που μεγαλώνει στην επαρχία.
Αντίστοιχα, η Άντρια φαίνεται να κατανοεί πως η επιτυχία δεν είναι ο αυτοσκοπός, αλλά η διεύρυνση των οριζόντων, των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, αλλά και η ευρύτερη προετοιμασία για τη μετέπειτα επαγγελματική ζωή, όποια κι αν είναι αυτή.
Η Άντρια, όπως μας ανέφερε, μπορεί να πέρασει στη Σχολή Κοινωνιολογίας, του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ωστόσο, θα πάει για σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για να σπουδάσει Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία.
Ο Πόλυς Πολυκάρπου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων, συνεχάρη την Άντρια και τους γονείς της, δηλώνοντας πως “ως Σύνδεσμος Γονέων και Κηδεμόνων του Περιφερειακού Λυκείου Παλαιομετόχου, νιώθουμε περηφάνια και συγκίνηση για τις διαχρονικές επιτυχίες των μαθητών μας στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Παρόλο που το σχολείο μας βρίσκεται στην επαρχία, αυτό δεν αποτέλεσε ποτέ εμπόδιο για τη διάκριση και την αριστεία”.
Προσθέτει επίσης ότι “η συνεχής και ουσιαστική στήριξη του Συνδέσμου σε εκπαιδευτικές δράσεις και ανάγκες – πολλές φορές με κάλυψη σημαντικών οικονομικών δαπανών – σε συνδυασμό με την άριστη συνεργασία μας με τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς, δημιουργούν ένα κλίμα που ενισχύει τη μάθηση, την πρόοδο και την προσωπική ανάπτυξη των παιδιών μας”.
Τονίζει παράλληλα πως “το γεγονός ότι μαθητές του σχολείου μας εξασφαλίζουν κάθε χρόνο υψηλές θέσεις και πρωτιές σε παγκύπριο επίπεδο, αποδεικνύει πως η επαρχία μπορεί να είναι φάρος παιδείας, όταν υπάρχει συλλογική προσπάθεια, αφοσίωση και πίστη στο όραμα”.
“Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους επιτυχόντες, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς. Συνεχίζουμε με την ίδια δύναμη, για ένα σχολείο που εμπνέει, στηρίζει και αναδεικνύει τους νέους μας”, καταλήγει.
Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη της Άντριας Ευθυμίου:
Πως αισθάνεσαι για την επιτυχία σου;
Μεγάλη ανακούφιση και ικανοποίηση καθώς ούσα τελειοφοιτη, είχα και εγώ όπως όλοι ανασφάλειες για το αποτέλεσμα των εξετάσεων το οποίο εν τέλει δικαίωσε την προσπάθεια.
Ποια είναι η συμβολή σου σε αυτούς που αναμένεται να δώσουν Παγκύπριες Εξετάσεις τα επόμενα χρόνια; Είναι αυτοσκοπός η επιτυχία;
Θα συμβούλευα τους μελλοντικούς τελειόφοιτους να επιλέξουν μαθήματα τα οποία να τους ενδιαφέρουν και να τους ενθαρρύνουν να μελετήσουν και να αναπτύξουν τις γνώσεις τους, ούτως ώστε να αισθάνονται ότι ο κόπος και η δουλειά που θα καταβάλουν, τους εξυπηρετεί προσωπικά και όχι μόνο ακαδημαϊκά. Στηρίζω πως ιδανικό θα ήταν η επιτυχία να μην είναι αυτοσκοπός και ο κάθε μαθητής να επιδιώκει το καλύτερο δυνατό για τον εαυτό του, χωρίς να υπηρετεί την ακαδημαϊκή επιτυχία ως μηχανή.
Ποιους θέλεις να ευχαριστήσεις για αυτόν σου τον άθλο;
Πρώτα απ’όλα την οικογένεια, και έπειτα τους εξαίρετους καθηγητές και τους αγαπημένους φίλους για την καθοδήγηση και την υποστήριξη.
Φοίτησες στο Περιφερειακό Γυμνάσιο Ακακίου και στο Περιφερειακό Λύκειο Παλαιομετόχου. Πως είδες την εκπαιδευτική διαδικασία, το επίπεδο των δύο αυτών σχολείων της επαρχίας;
Πιστεύω πως αν και σχολεία της επαρχίας, διαψεύδουν το στερεότυπο πως υστερούν, καθως τα δυο σχολεία είναι στην πραγματικότητα αρκετά ενεργά σε δράσεις, όπως για παράδειγμα ευρωπαϊκά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις, δρώμενα στα οποία είχα την τύχη να συμμετέχω κατά τη διάρκεια της φοίτησης μου στο Περιφερειακό Λύκειο Παλιομετοχου. Τα δυο σχολεία έχουν επιπλέον, μερικούς σπουδαίους εκπαιδευτικούς οι οποίοι μου δίδαξαν πολλά και αποτέλεσαν σπουδαία πρότυπα για μενα.
Μεγάλωσες στο Ακάκι, σε ένα χωριό που δεν είναι ιδιαίτερα μακριά από τον αστικό ιστό. Νοιώθεις ωστόσο ότι στερήθηκες κάποια πράγματα, όπως π.χ. να έχεις ελλιπή πρόσβαση από άποψη υπηρεσιών, μαθημάτων, τεχνών και πολιτισμού;
Αναμφίβολα το να μεγαλώνεις λίγο έξω απο το κέντρο έχει τα προτερήματα και τα μειονέκτηματα του, όπως για παράδειγμα η περιορισμένη πρόσβαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όμως, έχω γύρω μου έναν κύκλο ατόμων με τον οποίο έχω κοινά ενδιαφέροντα και νιώθω ότι με τα χρόνια το εν λόγω κενό που πιθανόν προέκυψε, έχει καλυφθεί επαρκώς, αφού για μένα το μεγαλύτερο πολιτιστικό ερέθισμα, είναι ο άνθρωπος.
Θεωρείς ότι ένα παιδί που μεγαλώνει στην επαρχία έχει άλλα προτερήματα;
Οπως προανέφερα, η επαρχία κρύβει και μερικές χάρες, καθως ειναι ευκολότερο και πιο ωφέλιμο για ενα παιδι να μεγαλώσει κοντά στην φύση και μακριά από τους γρήγορους και αγχωτικούς ρυθμούς της πόλης.
Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον; Θα ήθελες μακροπρόθεσμα να δοκιμάσεις την τύχη σου στο εξωτερικό ή θα ήθελες να παραμείνεις και να προχωρήσεις με μια καριέρα στην Κύπρο;
Μακροπρόθεσμα, μετα το τέλος των προπτυχιακών μου σπουδών, θα ήθελα να κυνηγήσω μια καριέρα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε μια γαλλόφωνη χώρα αφού έχω επιλέξει να σπουδάσω στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ισως σε μεταγενέστερο στάδιο, να επιστρέψω και να εγκατασταθώ στην Κύπρο.