Παράνομα όσα πυροτεχνήματα ακουστούν σήμερα και αύριο στην επαρχία Λευκωσίας και δη στην γεωγραφική περιφέρεια της Δυτικής Λευκωσίας, καθώς, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Πυροτεχνημάτων της Υπηρεσίας Μεταλλείων, δεν έχει καμία ρίψη αδειοδοτηθεί με βάση τον σχετικό κανονισμό.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης
Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του Δήμο Λάρνακος, που δημοσίευσε πως για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν αθόρυβα πυροτεχνήματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, «μετά από αιτήματα αρκετών συνδημοτών μας, τα πυροτεχνήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την υποδοχή του νέου έτους 2025, θα είναι αθόρυβα με στόχο την προστασία των ζώων της πόλης από τους εκκωφαντικούς θορύβους».
Το πολιτιστικό τμήμα του Δήμου Λάρνακας οργάνωσε μουσική βραδιά στην πλατεία Ευρώπης για την υποδοχή του νέου χρόνου. Ήδη έχει στηθεί εξέδρα κοντά στο μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δέντρο με στόχο να παρακολουθήσουν την εκδήλωση όσοι δημότες επιθυμούν.
Όπως μπορείτε να δείτε στο Πρόγραμμα που επισυνάπτετε στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Μεταλλείων, έχουν εγκριθεί ρίψεις στις επαρχίες Λάρνακας, Πάφου, Λεμεσού και Αμμοχώστου, αλλά ουδεμία υπάρχει στη Λευκωσία. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Πρόγραμμα αναγράφεται η εκδήλωση στην Πλατεία Ευρώπης στις Φοινικούδες.
Η Εφημερίδα Δυτικής Λευκωσίας – westnicosianews επικοινώνησε με τον βουλευτή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπου, ο οποίος έχει θέσει και σχετικά κοινοβουλευτικά ερωτήματα για το θέμα στον τότε Υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, το 2019. Όπως μας ανέφερε, «το νομικό πλαίσιο για τη ρίψη πυροτεχνημάτων το χειρίζεται η Υπηρεσία Μεταλλείων, λόγω του ότι υπάρχει σχετική εξειδίκευση με τα εκρηκτικά που χρησιμοποιούνται σε λατομία και μεταλλεία. Ως εκ τούτου, για να ρίξεις πυροτεχνήματα πρέπει να έχεις άδεια από τους ιδίους. Υπάρχει σχετική φόρμα δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα τους και πρόγραμμα ρίψεων. Στη πράξη φυσικά, τίποτα τέτοιο δεν ακολουθείται ιδιαίτερα».
Σε ό,τι αφορά στα αθόρυβα πυροτεχνήματα, εξήγησε πως είναι καλύτερα για δύο λόγους. Αφενός, δεν ενοχλούν τα ζώα, όπως οι σκύλοι και τα πουλιά. Αφετέρου, δεν ενοχλούν τα άτομα που πάσχουν με αυτισμό, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στους κρότους. Επισήμανε ωστόσο πως πάντοτε τα πυροτεχνήματα μπορούν να ξεκινήσουν πυρκαγιές. Όπως διευκρίνισε, τα αθόρυβα πυροτεχνήματα έχουν μειωμένο το υλικό που ευθύνεται για το θόρυβο, αλλά υπάρχει το υλικό της εύφλεκτης ύλης.
Το Νομικό Πλαίσιο
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική απάντηση του τέως Υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή, «σε μια αίτηση για χρήση πυροτεχνημάτων ζητούνται στοιχεία που αφορούν το όνομα του αιτητή (διοργανωτή της εκδήλωσης), τον σκοπό της εκδήλωσης και την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί, την περιγραφή του χώρου χρήσης, τα είδη και την ποσότητα ανά είδος των πυροτεχνημάτων που θα χρησιμοποιηθούν καθώς και τα ονόματα των κατόχων Πιστοποιητικού Ικανότητας που θα διενεργήσουν τη μεταφορά και τις πυροδοτήσεις τους».
Επιπρόσθετα, «η άδεια συνοδεύεται πάντοτε από όρους που αφορούν, μεταξύ άλλων:
(α) την ασφαλή μεταφορά των πυροτεχνημάτων από τη νόμιμη αποθήκη μέχρι τον χώρο χρήσης τους και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τους πυροδότες τόσο για την προσωπική τους ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια των θεατών και του κοινού,
(β) την τήρηση εκ μέρους του αδειούχου και του πυροδότη συγκεκριμένων αποστάσεων ασφαλείας που καθορίζονται στην άδεια, από τους θεατές, εύφλεκτα υλικά και κατοικίες,
(γ) την υποχρέωση του αδειούχου για την έγκαιρη ενημέρωση του κοινού (σε αστικά κέντρα) μέσω ανακοίνωσης στο ραδιόφωνο, εφημερίδα, κ.λπ. ή με την καταβολή του τέλους για την αποστολή sms από τον οικείο Δήμο όταν διαθέτει τέτοιο σύστημα ενημέρωσης των δημοτών του (σε όσους είναι συμβεβλημένοι με το εν λόγω σύστημα) για παρόμοιες εκδηλώσεις. Επίσης υποχρεώνεται όπως ενημερώσει τα γειτονικά υποστατικά και κατοίκους για την ημερομηνία και ώρα της χρήσης των πυροτεχνημάτων με την διανομή φυλλαδίων από πόρτα σε πόρτα.