Στο γραφικό χωριό Νικητάρι, στην καρδιά της κυπριακής υπαίθρου, φωλιάζει ένας ανεκτίμητος θησαυρός της βυζαντινής τέχνης και της ορθόδοξης παράδοσης: η Παναγία της Ασίνου, ή αλλιώς Παναγία Φορβιώτισσα.
Η μικρή πέτρινη εκκλησία με τη χαρακτηριστική στέγη από επίπεδα κεραμίδια, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς τόπους του νησιού — αναγνωρισμένη και από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Χτισμένη το 1099 ως καθολικό της Μονής των Φορβίων από τον Μάγιστρο Νικηφόρο Ισχύριο, η Παναγία της Ασίνου διατηρεί μέχρι σήμερα ζωντανό το μεγαλείο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και αγιογραφίας. Αν και η μονή έπαψε να λειτουργεί στα τέλη του 18ου αιώνα, ο ναός της Παναγίας στέκει αγέρωχος, φρουρός της ιστορίας και της πίστης.
Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι ζωγραφισμένο από άκρη σε άκρη με εξαιρετικές τοιχογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν ευαγγελικά επεισόδια, αγίους και σκηνές της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Οι αρχικές τοιχογραφίες — δημιούργημα ενός ζωγράφου από την Κωνσταντινούπολη — αποτελούν αριστουργήματα της κομνήνειας τεχνοτροπίας και ξεχωρίζουν για τη ζωντάνια, την κίνηση και την εκφραστικότητα των μορφών.
Η αρχιτεκτονική απλότητα του ναού, σε συνδυασμό με τον θησαυρό των εικόνων στο εσωτερικό του, δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα κατάνυξης και καλλιτεχνικού θαυμασμού. Ο νάρθηκας που προστέθηκε στο δεύτερο μισό του 12ου αιώνα ενισχύει την αρχιτεκτονική αρμονία του μνημείου και προσθέτει ακόμη περισσότερες τοιχογραφίες για τον επισκέπτη να θαυμάσει.
Δείτε υπέροχες φωτογραφίες οι οποίες δημοσιεύτηκαν στη σελίδα «Ιερός Ναός Αποστόλου Ανδρέα – Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου Νικητάρι» – Photo Credits: Cyvica Photography