Η τέχνη της ζιβανίας αποτελεί μια βαθιά ριζωμένη παράδοση στην κυπριακή κουλτούρα, που περνά από γενιά σε γενιά.
Πιο κάτω θα δείτε μία όμορφη ιστορία η οποία μας έρχεται από τον γραφικό και καταπράσινο Καλοπαναγιώτη. Το βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο κανάλι του Ραφαέλλου Μαρκιτανή είναι από τον Ιανουάριο του 2024 και πρόκειται για μία συνέντευξη με τον πατέρα του, Λοΐζο.
Ο κύριος Λοΐζος Μαρκιτανής, με 40 χρόνια εμπειρίας στην παρασκευή ζιβανίας, συνεχίζει να τιμά αυτή την κληρονομιά, αφιερώνοντας τον ελεύθερο χρόνο του στην τέχνη της απόσταξης.
Η αγάπη του για τη ζιβανία δεν είναι τυχαία, καθώς προέρχεται από μια οικογένεια με βαθιά σύνδεση με την παράδοση. Ο πατέρας του και ο παππούς του ασχολούνταν επαγγελματικά με την παραγωγή ζιβανίας, και αυτή η αγάπη μεταφέρθηκε και στον ίδιο.
Μέσα από τις αφηγήσεις του κ. Λοΐζου Μαρκιτανή, ζωντανεύουν αναμνήσεις από τον τρύγο, όταν οι παλιότεροι μετέφεραν τα σταφύλια με το γαϊδουράκι, και η διαδικασία της απόσταξης ήταν ένα ομαδικό, παραδοσιακό έθιμο γεμάτο αρώματα και γεύσεις.
Ο κ. Μαρκιτανής εξηγεί πως, παρά τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της διαδικασίας, η αγάπη του για τη ζιβανία και ο σεβασμός προς τους ανθρώπους που του μετέδωσαν αυτή την τέχνη τον ωθούν να συνεχίζει. Η ζιβανία για εκείνον δεν είναι απλά ένα ποτό – είναι ένα κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς, μια γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν.