Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η μόνιμη επίλυση του υδατικού, με τρόπο ώστε η απεξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες να καλύπτει στο 100% τις ανάγκες ύδρευσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειες και να επιτρέψει στους αγρότες να είναι βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη διαχείρηση των υδάτινων πόρων, το αρμόδιο Υπουργείο σημειώνει πως η έκθεση «επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασης της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, για μόνιμη λύση του υδατικού προβλήματος», ενώ προσθέτει πως «η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη μόνιμη επίλυση του υδατικού μέσα από τον στοχευμένο, κοστολογημένο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας «η στρατηγική αυτή βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επισημάνσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας». Το Υπουργείο προσθέτει πως «η ίδια η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αφορά στο υδατικό επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασης της Κυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για τερματισμό της μειωμένης χρήσης των αφαλατώσεων κατά τις χρονιές που υπήρχε πολυομβρία ώστε να διατηρούνται επαρκείς ποσότητες στα φράγματα για να ικανοποιούν τις ανάγκες και των γεωργών μας».
«Οι συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, από μία πρώτη ανάγνωση που έγινε, αξιολογούνται ως πολύ χρήσιμες. Σημειώνουμε ότι ήδη είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Οκτώβριο η μελέτη για την αναθεώρηση της υδατικής πολιτικής με στόχο τη διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής διαχείρισης των υδατικών πόρων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τη ζήτηση και τη διαθεσιμότητα νερού, την μείωση απωλειών στα δίκτυα και την εξισορρόπηση του υδατικού ισοζυγίου», προσθέτει.
Ταυτόχρονα, τονίζει ότι οι συστάσεις λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην αναθεώρηση της Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Νοέμβριο του 2023.
Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφέρει ότι, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, προχωρά με τη διεξαγωγή σχετικής μελέτης για την προσαρμογή της κυπριακής γεωργίας στα νέα δεδομένα και την απεξάρτησή της από τις καιρικές συνθήκες μέσω χρηματοδότησης μόνιμων υποδομών, αξιοποίηση της τεχνολογίας αλλά και διαφοροποιήσεων στις καλλιέργειες.
Σε ό,τι αφορά στις υποδομές για αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού, σημειώνει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καθεστώς παράβασης από το 2012, επισημαίνοντας πως «είναι γι’ αυτό τον λόγο που στο Εθνικό Επενδυτικό Πλάνο Υδατικών Έργων καταγράφονται όλες οι απαραίτητες υποδομές, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και αύξηση του ανακτημένου νερού και των σχετικών υποδομών, προς όφελος των αγροτών και αγροτισσών».