Διαφορετικές δηλώσεις δίνουν Τατάρ και πληροφορίες του ΚΥΠΕ από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, σε σχέση με τη συζήτηση για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και η εκδοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς να ισχύει, διαφαίνεται ξεκάθαρα πως το οδόφραγμα στα Κόκκινα μπήκε σε δεύτερη μοίρα, έναντι αυτού της Αθηαίνου, ενώ η τουρκική αρνητικότητα σε όλα παίζει για ακόμη μια φορά τον σημαντικότερο ρόλο.
Το οδόφραγμα στα Κόκκινα μπήκε ως αντάλλαγμα για οδόφραγμα στη Μια Μηλιά, ενώ πραγματική “μάχη” φαίνεται να έγινε για το οδόφραγμα στην Αθηαίνου – Πυρόι. Φαίνεται ωστόσο ότι οι Τούρκοι κόβουν κάθε συζήτηση για τα Κόκκινα, με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να επιμένει κυρίως σε διάνοιγμα διόδου από τη νεκρή ζώνη, από Αθηαίνου προς Αγλαντζιά. Συνεπώς, για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι της απομακρυσμένης Τηλλυρίας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
Δείτε τις αναφορές του ΚΥΠΕ με την εκδοχή της Ε/κυπριακής πλευράς
Την ετοιμότητά του να προχωρήσει σε μία συμφωνία για νέα σημεία διέλευσης εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την Ολομέλεια της άτυπης διευρυμένης συνάντησης για το Κυπριακό στην Νέα Υόρκη, χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω της άρνησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη στις προτάσεις του, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το θέμα των νέων σημείων διέλευσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ετοιμότητα για να προχωρήσει σε συμφωνία στο θέμα αυτό.
Όπως αναφέρθηκε, κατά την Ολομέλεια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρότεινε την διάνοιξη σημείου διέλευσης μεταξύ Αθηένου και Αγλαντζιάς και η άλλη πλευρά να έπαιρνε την Μια Μηλιά και την Λουρουτζίνα, πρότεινε να ανοίξει σημείο διέλευσης μέσω Κοκκίνων με αντάλλαγμα την Μια Μηλιά, και να ανοίξει πεζόδρομος στην οδό Λιδίνης στην παλαιά Λευκωσία που ήταν και πρόταση των δύο δημάρχων της πρωτεύουσας, όπως σημειώθηκε.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, συζητήθηκε η διάνοιξη σημείου διέλευσης Αθηένου-Πυρόι-Αγλαντζιά με τα Ηνωμένα Έθνη να παρουσιάζουν και χάρτες, αλλά τελικά δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία λόγω της επιμονής της Τουρκικής πλευράς η όδευση, 11.4 χιλιομέτρων, να είναι εξολοκλήρου μέσω των κατεχομένων. Δηλαδή, από την Αθηένου, ο δρόμος να περνά μέσα από την κατεχόμενη περιοχή ως την Αγλαντζιά, με την Ελληνοκυπριακή πλευρά να σημειώνει ότι ήδη υπάρχει ο δρόμος, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ πρότεινε να γίνει κατά το ήμισυ η όδευση από κατεχόμενα και κατά το ήμισυ από την νεκρή ζώνη, με την Ελληνοκυπριακή πλευρά να δέχεται αλλά να επιμένει η Τουρκική πλευρά η διέλευση να γίνεται από τα κατεχόμενα, κάτι το οποίο δεν δέχτηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Στην πρόταση διάνοιξης σημείου διέλευσης μέσω των Κοκκίνων με αντάλλαγμα σημείο διάνοιξης στην Μια Μηλιά, η Τουρκική πλευρά αρνήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προβάλλοντας ότι είναι στρατιωτική ζώνη.
Όπως αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρότεινε να ανοίξει ο πεζόδρομος στην οδό Λιδίνης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αρνείται, δίνοντας διάφορες δικαιολογίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβασή του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και δύο κράτη, έκανε αναφορά στο θέμα του σφετερισμού, και στο όραμά του για συνεργασία. Πρότεινε κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που παρέπεμπαν σε λογική κρατικής συνεργασίας, αναφέρθηκε.
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, οι ίδιες πηγές ανέφεραν, στη δική του παρέμβαση, τήρησε την ίδια γραμμή με την δημόσια ρητορική της τουρκικής πλευράς, αναφέρθηκε σε απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, και σε συνεργασία των δύο πλευρών.
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν την παρέμβαση του Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, Στίβεν Ντάουτι, και ότι αναφέρθηκε στη στήριξη του Λονδίνου σε μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, και στη σημασία της συμβολής της ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, μεταξύ άλλων.
Ισχυρισμοί Τατάρ για τη μη ανακοίνωση διάνοιξης σημείων διέλευσης
Το ζήτημα της διάνοιξης οδοφραγμάτων θα είχε επιλυθεί εάν δεν επέμεινε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον δρόμο του Πυροίου, υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της ολομέλειας της άτυπης πενταμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη.
Το πρωί της Πέμπτης, δήλωσε, πέρασαν ώρες ολόκληρες στην Νέα Υόρκη συζητώντας αυτό το θέμα και ο ΓΓ του ΟΗΕ κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να βρει κοινό έδαφος όσον αφορά τα σημεία διέλευσης. Οι Ε/κ, είπε, επέμειναν να περάσουν από το Πυρόϊ στο δρόμο από τη νεκρή ζώνη κι από εκεί στη Λευκωσία.
«Ωστόσο, οι αξιολογήσεις ασφαλείας και στρατιωτικού χαρακτήρα κατέδειξαν σαφώς ότι η διαδρομή μέσω της νεκρής ζώνης ήταν ακατάλληλη. Με τη συμβολή του Χακάν Φιντάν, προτείναμε επιπλέον 5 χιλιόμετρα κατά μήκος της υπάρχουσας διαδρομής (εντός της κατεχόμενης περιοχής) ως εναλλακτική λύση. Αυτό θα επέτρεπε στους Ελληνοκύπριους να διασχίσουν νότια. Ωστόσο, και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε», είπε.
Ο κ. Τατάρ είπε ότι επειδή χιλιάδες Ε/κ μένουν σ’ εκείνη την περιοχή και θα ήθελαν να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο δρόμο για να συντομεύσουν τη διαδρομή τους προς τη Λευκωσία, θέλησε να εξηγήσει ότι λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς που επέμεινε να περνούν από τη νεκρή ζώνη, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον συγκεκριμένο δρόμο.
Κι αυτό, είπε, «θεώρησα πραγματικά απογοητευτική εξέλιξη. Γιατί αν μπορούσαμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, τότε η πιθανότητα ανοίγματος των 4 σημείων θα ήταν στο τραπέζι σήμερα».
Είναι πολύ, πολύ αναστατωμένος, είπε, επειδή οι Ε/κ επέμειναν να περάσουν από τη νεκρή ζώνη. «Ήμασταν προετοιμασμένοι να κατασκευάσουμε έναν ακόμη δρόμο 5 χιλιομέτρων. Και 10 χιλιόμετρα μετά, οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούσαν να περάσουν στην άλλη πλευρά της Λευκωσίας».
«Δράττομαι της ευκαιρίας για άλλη μια φορά να καλέσω τον φίλο μου Νίκο Χριστοδουλίδη να επανεξετάσει αυτή τη λύση, επειδή πιστεύω ότι τελικά, αν είχατε καταφέρει να λύσετε αυτό το πρόβλημα, τότε το άνοιγμα 4 πυλών θα ήταν δυνατό και η συμφωνία θα είχε υπογραφεί σήμερα. Κάτι που θα έκανε τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη πολύ πιο ουσιαστική».
Ο κ. Τατάρ είπε ότι το σημείο διέλευσης από τα Κόκκινα κρίθηκε επίσης ακατάλληλο από στρατιωτικής άποψης. «Αυτή η προσέγγιση δεν είναι συμβιβασμός, αλλά λογική επιβολής», υποστήριξε.