Ένα αφιέρωμα στον Πάμπο Σαββίδη, ίσως τον πρώτο και μοναδικό φωτορεπόρτερ που υπήρξε στην περιοχή της Δυτικής Λευκωσίας, κυκλοφορεί σε σελίδες της ευρύτερης περιοχής Μόρφου και της Σολέας.
Το αφιέρωμα έγραψε ο Χάρης Ευαγόρου, επίσης φωτογράφος στο επάγγελμα, κοινοποιώντας παράλληλα και φωτογραφίες του Πάμπου Σαββίδη, αλλά και των παιδιών του, οι οποίοι ακολούθησαν το επάγγελμα του πατέρα τους.
Σελίδα αφιερωμένη στα Κατύδατα κοινοποίησε το αφιέρωμα αναφέροντας πως είναι “ο δικός του άνθρωπος”, καθώς ο κ. Σαββίδης γεννήθηκε στην εν λόγω κοινότητα. Παράλληλα, την τιμητική του είχε και σε σελίδες αφιερωμένες στον Ξερό και στη Μόρφου, όπου έζησε και εργάστηκε.
Η Φανή Πογιατζή Αγρότη αναφέρει: “Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον αγαπητό Πάμπο Σαββίδη, που έχει τη θέση του και εδώ στο γκρουπ του Ξερού, όπου έζησε και έδρασε αρκετά χρόνια πριν απο το 1974. Του χρωστάμε και τον ευχαριστούμε για όλες τις πολύτιμες φωτογραφίες που καταφέραμε να διασώσουμε από τη ζωή μας στην περιοχή του Ξερού. Πάντα ήταν και είναι παρόν σε πολλές απο τις εκδηλωσεις που αφορούν τους ανθρώπους των περιοχών Ξερού -Μόρφου”.
Την ίδια ώρα, άτομο από τη Μόρφου έγραψε πως “ο Πάμπος Σαββίδης παντρεύτηκε την Μαρούλλα Κατσελλή και ήταν γείτονας μας στην Μόρφου στην οδό Σικελιανού”.
Διαβάστε το αφιέρωμα και την ενδιαφέρουσα επαγγελματική πορεία του Πάμπου Σαββίδη:
Ο Πάμπος Σαββίδης είναι Κύπριος φωτορεπόρτερ, ο οποίος ασχολήθηκε με το πολιτικό και το αθλητικό φωτορεπορτάζστην Κύπρο. Γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1936, στο χωριό Κατύδατα. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της κοινότητας Κατυδάτων, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίαςκαι στο Κολλέγιο Λευκωσίας. Η σχέση του με τη φωτογραφία ξεκίνησε το 1956 στο φωτογραφείο «Φώτο Αθηναϊκόν» όπου δούλευε στον σκοτεινό θάλαμο. Μερικούς μήνες μετά αποφάσισε να πάρει και ο ίδιος μια φωτογραφική μηχανή και να βγει έξω να φωτογραφίσει. Το 1959 πήγε στην Αγγλία για να σπουδάσει φωτογραφία στο Regent Street Polytechnic του Λονδίνου. Το 1963, επιστρέφοντας από τις σπουδές του, άνοιξε ένα φωτογραφείο στο Ξερό της περιοχής Μόρφου. Έγινε ανταποκριτής της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στην περιοχή Ξερού, Πεντάγειας, Λεύκας, Μαραθάσας, Τηλλυρίας, Πύργου, μέχρι τα Κόκκινα. Στην περιοχή αυτή φωτογράφισε τις διακοινοτικές ταραχές (1963-64) μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τόσο για τον «Φιλελεύθερο», όσο και για όλες τις άλλες εφημερίδες αφού ήταν ο μόνος φωτορεπόρτερ της περιοχής. Το 1974, πρόσφυγας μαζί με την οικογένειά του, μετά την Τουρκική εισβολή, μετακομίζει στη Λευκωσία όπου ψάχνει να βρει δουλειά ως φωτορεπόρτερ. «Τα πράγματα ήταν δύσκολα, αφού δεν υπήρχαν πολλές δουλειές για το πολιτικό φωτορεπορτάζ στη Λευκωσία, οι θέσεις ήταν ήδη γεμάτες από συναδέλφους», όπως εξηγεί. Βρήκε μια προσωρινή δουλειά σε ένα φωτογραφείο στη Λευκωσία, και δούλευε παράλληλα με κάποιες εταιρίες που ήθελαν οι φωτογραφίες των εκδηλώσεών τους να δημοσιευτούν στα ΜΜΕ. Το 1977, έλαβε μια απόφαση που θα άλλαζε την υπόλοιπη του σταδιοδρομία, να φωτογραφίζει μόνο αθλητικές εκδηλώσεις. Η αρχή ήταν δύσκολη, αφού δεν είχε καν τον κατάλληλο φωτογραφικό εξοπλισμό, αλλά τα υπόλοιπα ήρθαν σιγά σιγά.Ξεκίνησε να αποκτάει εμπειρία στο αθλητικό φωτορεπορτάζ, παίρνοντας και τους γιους του στο γήπεδο από μικρή ηλικία για να φωτογραφίζουν. Το 2016, μετά από 60 χρόνια εργασίας στον χώρο του φωτορεπορτάζ συνταξιοδοτήθηκε και οι γιοί του, Σάκης και Νίκος, συνεχίζουν το έργο που αυτός ξεκίνησε”.