Στοιχεία για την ίδρυση του Συνεργατικού Οργανισμού Διαθέσεως Εσπεριδοειδών Μόρφου (Σ.Ο.Δ.Ε.Μ) το 1969 καταθέτει ο Χαράλαμπος Στρόππος, ενώ, μέσα από την εν λόγω στοιχειοθετημένη αφήγηση, κάποιος μπορεί να δει το εύρος της παραγωγής στο Διαμέρισμα Μόρφου και την ευμάρεια που δημιουργούσε.
Η Εφημερίδα Δυτικής Λευκωσίας – West Nicosia News αναδημοσιεύει αυτές τις αναρτήσεις για τη μέγιστη δυνατή προβολή τους, με σκοπό να μαθαίνουν νέοι και παλαιοί με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Μόρφου.
Η εν λόγω ανάρτηση αποτελεί και ένα πολύτιμο στοιχείο για την οικονομική και παραγωγική ιστορία του τόπου μας.
Συνεργατικός Οργανισμός Διαθέσεως Εσπεριδοειδών Μόρφου ( Σ.Ο.Δ.Ε.Μ )
Η περιοχή της κατεχόμενης κωμόπολής μας ήταν στα χρόνια μετά την Ανεξαρτησία και μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές του νησιού. Η αξιοποίηση του πλούσιου υδροφόρου ορίζοντα και η συστηματική καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, όπως των πορτοκαλιών και των γκρέιπφρουτ, αλλά και πολλών άλλων προϊόντων, συνέτειναν ώστε να υπάρχει πλήρης απασχόληση και αξιοζήλευτη ευημερία ανάμεσα στους κατοίκους. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στα πρώτα χρόνια της αμέσως επόμενης, η παραγωγή εσπεριδοειδών στην περιοχή της Μόρφου υπερέβαινε το 50% του συνόλου, που παράγονταν στην Κύπρο. Η παραγωγή φτάνει σήμερα στα 500 εκατομμύρια καρπούς, με τάση συνεχούς αύξησής το δε εισόδημα της περιοχής από το προϊόν να φτάνει τα 4 εκατομμύρια λίρες. Η ραγδαία αυτή ανάπτυξη στην προσφορά του είδους δημιούργησε δυσκολίες στην διάθεση του.
Έτσι στις 30 Ιουλίου 1964 ιδρύθηκε από παραγωγούς της περιοχής ο ΣΟΔΕΜ με έδρα την Μόρφου και περιοχή εργασιών το διαμέρισμα Μόρφου. Σκοπός του οργανισμού ήταν την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων των μελών δια συλλογικής προσπάθειας βασισμένη επί των αρχών του Συνεργατισμού και σύμφωνα προς τον νόμο και τους περί Συνεργατικών Εταιρειών θεσμούς. Ο βασικός αυτός σκοπός επιτυγχάνεται με την συγκέντρωση, την συσκευασία ή και βιομηχανοποίηση και με την ομαδική διάθεση των εσπεριδοειδών που παραδίδονται στον Οργανισμό από τα μέλη.
Μετοχικό Κεφάλαιο
Το εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο του οργανισμού είναι £ 500.000 διαιρούμενο σε 10.000 μετοχές των £ 50 την κάθε μια μετοχή, για κάθε πέντε σκάλες περβόλι που κατέχει καταβάλλοντας αμέσως τις πρώτες 10 λίρες από την αξία της μετοχής. Τα υπόλοιπα καταβάλλονται σε δόσεις ή αποκόπτονται από την αξία που παραδίδει.
Μέχρι τις 30.6.1965 ο Οργανισμός εξέδωσε 970 μετοχές. Σε πέντε χρόνια ( 30.6.1970 ) ο αριθμός έφθασε τις 2,147 μετοχές αξίας £107,350. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Οργανισμού η συνολική του είσπραξη ήταν £402,071 ενώ εκείνη του 1968 – 69 έφθασε τις £ 1,623,822. Οι αριθμοί δείχνουν την μεγάλη ανάπτυξη του Οργανισμού.
Σε μεταγενέστερη δημοσίευση μου θα αναφερθώ στην δομή και πως λειτουργούσε η ΣΟΔΕΜ.